Desigur, noi ne trăim viața de zi cu zi, preocupați cu examenele pe care le avem, în sesiunea din această iarnă, sau cu facturile pe care trebuie să le plătim în curând, sau pur și simplu să trecem de la o zi la alta, cu toate problemele și grijile noastre.
Dar ne gândim vreodată la vestitele întrebări: Cine suntem? Unde mergem? De ce trăim?
Poate sună precum niște întrebări puerile, ce nu pot chinui decât mințile celor visători, celor naivi ce încă nu s-au lovit de viață și nu au la ce să se gândească altceva.
Dar asemenea întrebări, au fost ceea ce au împins vizionari și oameni de știință la mari descoperiri, ce face posibil poate, jobul pe care îl ai acum, sau simplul fapt că trăiești!
Visarea este ceea ce îl trezește pe om, misterul ne sperie iar în același timp, ne întărâtă!
Unde suntem?
Ne aflăm pe planeta pământ, în drum spre muncă, în pat, pe WC, sau oriunde suntem în momentul în care citim acest articol. Dar cum ne putem da seama, unde suntem, ca civilizație?
Auzim de multe ori păreri de genul: - suntem înapoiați!
- auzi numai despre războaie și foamete la TV!
Dar de fapt, ne aflăm într-una din cele mai pașnice ere ale civilizației noastre! Conform specialistului în științe politice, John Mueller, în ultimele decenii, mușcăturile de albină, accidentele de mașină și multe alte incidente domestice, produc mai multe victime, decât cele ale atacurilor teroriste.
Conform graficelor de mai jos, în ultimele decenii, numărul de victime în urma atacurilor domestice, sau al altercaților cu poliția, a scăzut dramatic!
De asemenea, numărul celor decedați în urma conflictelor armate pe glob, a scăzut dramatic:
Așadar, trăim într-o perioadă în care foametea în Africa este la ordinea zilei, abuzuri, războaie există de asemenea, dar totuși, după cum arată multe studii, oamenii trăiesc mai mult și mor mai puțin.
Poate că accesul dezvoltat la informație, capacitatea mass-mediei de a avea acces nu doar prin televizoarele noastre, dar și în buzunarele noastre, este ceea ce ne afectează pesimismul.
Tehnologia de care dispunem poate că ne face să fim mai sensibili la informații. Tehnologia încurajează bârfa, spune o vorbă.
Dar dacă trăim într-o societate în care tehnologia este pretutindeni, accesul la informație ne face mai sensibili, în timp ce totuși, pe cealaltă parte a globului continuă să existe aceleași probleme cu care ne confruntăm de secole (războaie, moarte, etc.), atunci Unde Suntem? Și Unde ne îndreptăm?
Avansăm? Stagnăm? Ne întoarcem de unde am plecat? Sau puțin din fiecare?
Viața cu tot ce o înconjoară este complicată, iar extremele nu au adus niciodată o soluție finală...decât una parțială.
Eu sunt Greg și vă doresc o zi minunată!
Bibliografie
http://www.slate.com/articles/news_and_politics/foreigners/2014/12/the_world_is_not_falling_apart_the_trend_lines_reveal_an_increasingly_peaceful.html
https://www.theguardian.com/commentisfree/2015/mar/20/wars-john-gray-conflict-peace
https://www.pri.org/stories/2014-09-29/world-actually-becoming-more-peaceful-believe-it-or-not
http://bigthink.com/videos/steven-pinker-on-data-and-the-history-of-violence
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu