sâmbătă, 22 iulie 2017

Ce învățăm de la viață?





De multe ori ne referim la viață ca acel ceva ce ne modelează, ne face ceea ce suntem și ne învață diverse învățăminte. Desigur, așa este, dar de multe ori ignorăm faptul că nu viața mereu ne învață, ci alegerile pe care le facem și situațiie în care noi ne punem, fie că este conșient sau nu. Suntem de cele mai multe ori responsabili de propriile noastre învățăminte. Așa că facem ceea ce multi dintre noi fac: căutăm zona noastră de confort.

Ne așezăm într-un loc și nu ne mai mișcăm de acolo, ne găsim parteneri pe care nu îi mai lăsăm de teamă să nu plece, să rămânem singuri și vulnerabili. Ne este teamă să învățăm, pentru că niciodată nu știm ce vom învăța. Face parte din instinctul nostru de supraviețuire. Poate că de asta ne uităm la aventurieri ca oameni de seamă, oameni extraordinari. Nu este ceva mai extraordinar față de ce mulți dintre noi pot face deja:  să înfrunte viața.


Există o zicală în sociologie care spune așa: „O societate nu poate fi decât în două feluri: O societate în care nevoile de bază sunt asigurate, nimeni nu duce lipsă de nimic, dar libertatea nu va putea fi niciodată garantată, și o societate în care nicio nevoie de bază nu va fi asigurată, dar libertatea va fi mereu la îndemâna oricui”

Mulți oameni au luptat și au murit pentru oricare dintre cele două crezuri, majoritatea din ultimul secol pentru crezul libertății. Dar dacă într-adevăr vrem această libertate, atunci de ce atât de mulți dintre noi vor să se afle în cochilia lor sigură? De ce vrem să fim atât de protejați și câutăm pe cât posibil confortul nostru personal din care nu ne vom risca niciodată să ieșim, dacă vrem libertate? Libertatea înseamnă în același timp risc, asumare, avântarea în necunoscut. Un necunoscut din care nu ai habar dacă vei ieși șifonat, sau învingător.

Pentru că asta este frumusețea vieții până la urmă: să o simți. Nu să mănânci același fel de mâncare în fiecare zi, pentru că știi ce gust are și îți este teamă să riști să mănânci ceva ce nu îți va plăcea. Asta nu este libertate în opinia mea, asta este deprivarea personală și voluntară de șansa de a trăi cu adevărat, dar măcar este libertatea ta de a nu fi liber. :))

Normal că la finalul zilei cu toții vrem să ne simțim confortabili, să ne fie cald și să nu ne lipsească ceea ce ne trebuie. Dar din când în când, e bine să o iei pe o stradă necunoscută în drum spre muncă. Poate o să ajungi mai repede, poate o să te pierzi și vei întârzia. Nu așa ai învățat ceea ce ți-a devenit într-un final, rutină











Numele meu este Greg și vă doresc un final de săptămână plăcută.



luni, 10 iulie 2017

Pa..



Dintr-un colț mânjit cu ocară,
Scriu din oboseală, un cuvânt pătat.
Dansând în gând cu tine, ca pentru prima oară...
Prin device-ul minții vinovat.

M-am scuturat de ieri prin nori,
Și am venit până aici, tremurând a strigăt,
Sorți arhaici, vibrează sub culori,
Destăinuindu-mi marea, și creierul cel vânăt.

...

Mă sui pe hubloul ger, al unui tablou crăpat,
Liniile întinse, albe și moi, rup culorile în ecárt,
Frica mă suie în sus, iar picioarele le simt crăpate,
Iar viața se naște din noroi și mă provoacă la ecarté.

Cine ești tu? Îmi fulgeră din strigătu-i cel cern.
Ca să vrei și să nu mori. Continuă mirific, cu ochii plini de fapte.
Ca să crezi fără să zbori. Atingându-mă pe pieptul meu din spate.
Trebuie să cobori. Trăgându-mă ușor, de gulerul infern.
...
Subit, cerul strigă în lumină,
Iar noaptea, nu mai e noapte,
Fulgere înlemnite, cos nori cu etamină,
Și îmi vine în gură...un gust de noapte.

...

Iar inima îmi șoapte.





Łódź